Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la București, vorbește despre mediul de afaceri din România; despre corupție, justiție și îndeplinirea criteriilor de aderare la spațiul Schengen. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Domnule ambasador, ştiu că în 2012 s-a vorbit despre o posibilă investiție a portului Rotterdam în portul Constanța. Care este situaţia acum?
Constanța are potențial pentru a deveni centrul dezvoltării economice a României. Are toate ingredientele necesare și ar fi putut s-o facă în cei 20 de ani de economie liberă de piață, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Pentru a atrage investitorii, sunt necesare mai multe condiții, de exemplu un regim fiscal atractiv. În România, TVA este foarte mare și nu o primești înapoi când închei o tranzacție comercială, ci trebuie să o plătești și apoi să aștepți ca guvernul să ți-o returneze, acest lucru nu este normal. În alte părți ale lumii nu se întâmplă așa, ci o amâni până când marfa ajunge în magazine. Așa că, de pildă, vasele cu banane de pe fostul meu continent (America Centrală – n.r.) merg în porturile bulgare și de acolo se aduce marfa în România.
Aceste lucruri trebuie să se schimbe, iar guvernul are interesul să facă asta. Dacă vrei să atragi investiții, trebuie să fii competitiv, să ai infrastructură modernă și un management profesionist, nu politic. Pentru întreprinderile de stat acesta este un punct crucial, iar guvernul trebuie să-şi multiplice eforturile in această direcţie. Și să lase managementul profesionist să-şi facă treaba. Portul Rotterdam este interesat de parteneriate cu porturi care pot aduce valoare adăugată unei rețele portuare moderne. Rotterdam este un port global, atrage trafic din America și Asia, iar Constanța are un potențial mare în regiune, pentru că aici încă nu există un port important, echipat modern. Dar depinde exclusiv de România, noi nu vrem să grăbi