Cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago au testat un computer de inteligenţă artificială printr-un examen de IQ şi au descoperit că nu reuşeşte să depăşească încă un copil.
Potrivit Universităţii Illinois, inteligenţa artificială reuşeşte să se descurce la fel de bine ca un copil de patru ani. Computerul testat a fost ConceptNet 4, un sistem de inteligenţă artificială de la MIT. Lui i s-au dat teste de Inteligenţă pentru copiii de grădiniţă.
ConceptNet 4 are un IQ mediu care poate fi comparat cu cel al unui copil mic, dar, spre deosebire de copii, IQ-ul computerului a avut variaţiuni pe diverse porţiuni, care "decriptau" natura sa artificială.
"Dacă un copil ar avea astfel de variaţii, am putea spune că sunt simptomele unor probleme", a declarat un profesor de la Universitatea Illinois. ConceptNet 4 s-a descurcat foarte bine la vocabular şi la descoperirea similitudinilor. Cu toate acestea, ConceptNet 4 s-a descurcat mai prost decât copiii la întrebările de tip "de ce?", care sunt o parte esenţială a raţiunii umane.
Potrivit profesorului Robert Sloan, una dintre provocările creării unei inteligenţe artificiale este realizarea unui program informatic care să facă judecăţi bazate pe simple percepţii ale unor situaţii simple. Practic, natura umană se diferenţiază de computere prin faptul că poate înţelege lumea înconjurătoare din mers, în timp ce computerele trebuie "ajutate".
Una dintre problemele testării computerelor este tocmai mixul de componente analizate. Dacă o maşină este testată la calcule şi descoperirea diferenţelor, atunci se va descurca foarte bine. Dar dacă va fi testată la capacităţile verbale şi la întrebări care ţin de percepţia umană, atunci nu va avea un scor foarte bun. De altfel, este de bun simţ să spunem că supercomputerele sunt maşinării care de descurcă excelent la realizarea calculelor.
În schi