Maramureşeanca Pălăguţa Hodor a absolvit cu 10 un curs de antreprenoriat care o va ajuta să devină un întreprinzător de succes. Femeia a învăţat, în capitala Ardealului, cum să facă un plan de afaceri, cum să-şi întocmească bugetul şi cum să vândă straiele tradiţionale pe care le face folosind tehnici străvechi.
O femeie de 68 de ani din Maramureş, cu opinici în picioare, cu pieptar şi zadii colorate, stă liniştită şi toarce pe o bancă din centrului Clujului. Pălăguţa Hodor, din comuna Strâmtura, nu a venit în excursie în Cluj, ci pentru afaceri. Mai exact pentru a-şi dezvolta pe viitor business-ul, pentru că participă la un curs de antreprenoriat.
Învăţăm să conducem o afacere
„Ne învaţă cum să ne deschidem o afacere, cum s-o ştim conduce, cum să ne facem un plan de afaceri, cum să ne vindem produsele, cum să facem preţul, lucruri din acestea“, explică Pălăguţa. Ea se ocupă cu „lucruri ţărăneşti“, după cum mărturiseşte: „Ţes pânza, fac costume populare din pânză, de vară şi de iarnă, trăistuţe de lână, ştergare şi alte lucruri pe care le vând la târguri din toată ţara şi din străinătate“. Cursurile au început în luna martie, iar astăzi femeia îşi va primi diploma de antreprenor. Pe parcursul a patru luni de zile, Pălăguţa a mers de două ori pe săptămână la Dezmir, un sat de la ieşirea din Cluj-Napoca, pentru a învăţa să fie întreprinzător de succes. A luat nota 10 la examenul de absolvire al cursului.
„Mi-a plăcut să învăţ orice, oricând”
Cursurile, organizate de Asociaţia World Vision şi cofinanţate din fonduri europene, au ca scop combaterea şomajului în mediul rural, având în vedere că, din datele Institutului Naţional de Statistică, rezultă că în 2010 şi 2011 aproape unul din doi locuitori apţi de muncă din România rurală nu au avut de lucru. Proiectul, demarat în 2011 şi care se desfăşoară până în 2014