Dacă majoritatea oamenilor aleg să bea apă îmbuteliată, există şi destul de mulţi care folosesc apa de la robinet. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne explică ce putem păţi dacă gătim cu apă de la robinet.
Generaţii întregi au crescut bând apă de la robinet. Dacă şi cum le-a afectat este greu de apreciat. Însă cercetări recente arată că, deşi este potabilă, apa de la robinet nu este chiar inofensivă. În anumite condiţii, poate fi dăunătoare.
„Clorul din ea are potenţial cancerigen”
„Apa de la robinet este clorinată. Asta nu înseamnă că nu este potabilă, însă dacă reţeaua de distribuţie este veche, poate exista în apă chiar şi plumb provenit din ţevi. Practic, reţeaua de distribuţie a apei este publică şi privată. Chiar dacă apa vine microbiologic pură pe reţeaua publică, se poate contamina pe cea privată, însă nu este o regulă. O problemă rămâne clorul pe care îl conţine, cu potenţial cancerigen. O parte se elimină dacă lăsăm apa într-un vas, însă altă parte se combină, la gătit, cu materia organică şi apare o substanţă periculoasă - trihalometan”, explică prof. dr. Mencinicopschi.
Clorinarea, tehnică de lumea a III-a
„Apa trebuie clorinată pentru a evita apariţia unor riscuri mari de contaminare biologică. Însă clorul nu prea se mai foloseşte în lume. Există tehnologii mai moderne şi mai puţin nocive. Clorinarea a rămas o tehnică de lumea a III-a. De aceea este ideal să nu bem apă de la robinet. Putem spăla cu ea fructele sau vasele, dar să nu gătim cu ea, în special hrana copiilor. De băut, o putem bea. Depinde însă de reţea. De exemplu, dacă sursa de unde bei se află la începutul liniei de distribuţie, vei avea o apă foarte clorinată, iar dacă sursa se află la capăt, apa va fi subclorinată”, susţine specialistul.
„Clorul este un ga