Foto: AFP
După Turcia, a venit rândul premierului Ungariei Viktor Orban să anunţe cu mare pompă că vrea să taie legăturile cu Fondul Monetar Internaţional, prin plata anticipată a datoriei către instituţia fără banii căreia ar fi intrat în faliment.
Rambursarea este posibilă datorită rezervelor valutare ale ţării, dar şi faptului că datoriile către FMI au scăzut considerabil.
Unii analişti văd în decizia lui Orban un mesaj adresat electoratului, în condiţiile în care în primăvară vor avea loc alegeri anticipate, iar scadenţele datoriilor sunt apropiate de acest eveniment. Cu toate acestea, tăierea legăturilor cu Fondul poate fi considerată un semn că Ungaria, cel mai îndatorat stat din Europa de Est, a devenit independentă financiar şi economic.
Ungaria are în total datorii de 2,9 miliarde euro către FMI, constituite din obligaţii ale guvernului, de 2,2 miliarde euro, şi ale băncii centrale, de 0,7 miliarde euro. Din datoriile guvernului, 1,9 miliarde euro trebuie rambursate în intervalul august-decembrie 2013, iar 0,3 miliarde euro în martie 2014. Banca centrală ar trebui, conform programului cu FMI, să-şi achite datoriile până în iunie 2014. Aceasta însemană că plata anticipată nu va fi prea anticipată, scrie Portfolio.hu.
Rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,3 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie. De asemenea, la aceeaşi dată guvernul avea depozitate la banca centrală de 5,2 miliarde euro.
„Astfel, rezervele valutare acoperă suficient plata obligaţiilor către FMI. Având în vedere ce a mai rămas din fostul portofoliu de active al sistemului privat de pensii şi nevoile normale de lichiditate ale Ministerului de Finanţe, guvernul poate plăti datoriile către FMI cu rezervele existente“, a explicat Eszter Gargyan, analist la Citigroup.
Ea notează că rambursarea anticipată s-ar încadra în planurile bănc