Vara, riscul de infecţii în zona ochilor sunt mai mari, deoarece transpirăm şi ne ştergem pe faţă mai des. În plus, temperaturile înalte favorizează apariţia unor infecţii la ochi, fie că este vorba de simpli foliculi sau boli grave. Află totul despre infecţiile ochilor. Vezi cum tratezi conjunctivita şi alte afecţiuni ale ochilor.
Conjunctivita, în cele mai diverse forme ale ei, este o inflamaţie a stratului cel mai superficial al ochiului, numit conjunctivă, inflamaţie care de cele mai multe ori este de natură infecţioasă şi/sau alergică.
Mai rar, conjunctivita poate avea şi alte cauze: unii factori chimici iritanţi sau un fond de sindrom de ochi uscat.
Dacă se asociază şi cu inflamaţia sau infecţia corneei, se numeşte kerato-conjunctivită.
Această afecţiune oculară nu este gravă, dar este relativ des întâlnită, mai ales primăvara şi vara, când există predispoziţie pentru dezvoltarea conjunctivitei.
Urciorul, numit ştiinţific şi orgelet, este o infecţie de la nivelul glandelor ce se deschid la marginea cu gene a pleoapelor. Mai rar, acest gen de infecţie apare la nivelul conjunctivei pleoapelor, adică pe ţesutul interior al pleoapelor.
Urciorul apare pe fondul slăbirii imunităţii organismului, cel mai frecvent fiind afectate persoanele în vârstă şi copiii.
Dacă apare o astfel de afecţiune, trebuie luate urgent măsuri de tratament pentru că pot apărea complicaţii (pleoapa este o zonă intens vascularizată şi infecţia se poate deplasa către zona cerebrală).
Tratamentul constă în administrarea de picături din oră în oră şi în aplicarea de comprese reci.
Dacă urciorul nu se retrage, ci creşte, provocând un edem pe pleoapă, se recurge la un antibiotic oral, recomandat de medicul oftalmolog.
Salazionul este una dintre cele mai des întâlnite complicaţii ale orjeletului sau urciorului. Dacă urciorul înseamnă o infecţie