Rata tăierilor necontrolate de pădure este de două ori mai mare decât cea a regenerărilor naţionale şi plantărilor prin finanţările de la buget, un program masiv de împădurire urmând să fie demarat din toamna acestui an, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.
"Rata tăierilor necontrolate de pădure este de două ori mai mare decât cea a regenerărilor naţionale sau a plantărilor prin finanţările de la buget, conform datelor pe care le avem. De aceea, noi, din această toamnă, vom începe un program masiv de împădurire. 40 de milioane de lei avem în fondurile de ameliorare, pe care îi vom folosi pentru împăduriri", a spus Lucia Varga, într-o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia silviculturii din România.
Potrivit acesteia, din punct de vedere al suprafeţelor ample defrişate, judeţele aflate în acest top negativ sunt: Alba, Cluj, Maramureş, Suceava, Bihor, Argeş şi Vrancea, însă îngrijorări sunt şi în ceea ce priveşte Giurgiu şi Dolj.
"Dacă vorbim despre cantităţi, despre zone cu defrişări necontrolate pe suprafeţe ample, vorbim despre Alba, Cluj, Maramureş, Suceava, Bihor, Argeş, Vrancea. Dar eu consider că reprezintă un semn de alertă şi tăierile din Giurgiu şi Dolj, unde avem suprafaţă de pădure între 6 şi 10% şi unde, fiind puţină, dacă mai şi tai, aşa cum s-a întâmplat în Giurgiu, aproape 40 de hectare, este alarmant", a arătat şeful de la Ape şi Păduri.
În acest context, Lucia Varga a precizat că Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură pe care îl conduce lucrează la o strategie pentru împădurirea terenurilor degradate, în viitorul apropiat urmând să fie prezentate şi zonele unde vor avea loc astfel de lucrări.
"Lucrăm la strategia pentru împădurirea terenurilor degradate, pentru împădurirea Luncii Dunării, crearea de perdele for