Clujul atrage ca un magnet studenţi din toate colţurile ţării. Absolvenţii de liceu călătoresc sute de kilometri pentru a învăţa aici. Ei spun că au ales Clujul pentru facultăţile bune, dar şi pentru că va deveni Capitală a Tineretului în 2015. Ieri şi astăzi, în primele două zile de înscrieri, câteva mii de absolvenţi de liceu au venit să îşi depună dosarele la facultăţile clujene.
Tinerii călătoresc sute de kilometri cu trenul sau cu maşina pentru a se înscrie la facultăţile din Cluj.
Flaviu Boreslavski a venit din tocmai din Vatra Dornei pentru a-şi depune dosarul la Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. "M-am înscris la jurnalism, jurnalism în engleză, publicitate şi administraţie publică", spune el. "M-am înscris la jurnalism pentru că sunt o fire sociabilă, dar dorinţa mea este să mă duc la publicitate".
Flaviu a ales Clujul în detrimentul Bucureştiului. "Clujul o să devină capitală a tineretului şi o să fie o grămadă de evenimente simpatice pe aici şi e o oportunitate, are o viziune spre Vest. În Capitală, e foarte aglomerat, e naşpa", explică el.
Un alt candidat a ales şi el Clujul, şi nu capitala, la sfatul părinţilor. Mama acestuia, Bogyor Magdolna, explică: "Bucureştiul ar fi fost mai aproape, dar pentru că merge pe linia maghiară a ales Clujului şi pentru că sora lui a terminat facultatea la Cluj şi cunoaştem oraşul cât de cât".
La Universitatea "Babeş Bolyai", doar în prima zi s-au înscris aproximativ o mie de candidaţi. "Prima zi de înscrieri a adus la UBB aproximativ 850 de elevi", spune purtătorul de cuvânt al universităţii, Paul Fărcaş. "Majoritatea vin din Bistriţa Năsăud, Sălaj, Maramureş, cei mai mulţi din zona Transilvaniei. Mai vin din Braşov, Timişoara şi din zona sudului, într-un număr puţin mai mic decât cei din Transilvania".
Înscrierile la facultate au loc pe tot parcursul săptămânii.