Filmul “Fruitvale Station” este debutul în lung-metraj al tânărului regizor american Ryan Coogler şi a avut premiera vineri, 12 iulie, în SUA. A luat premii la Sundance şi la Cannes şi e propus la Oscar.
Filmul a intrat în cinematografe după ce a primit Premiul Publicului şi Marele Premiu al juriului la Sundance Film Festival, cel mai important eveniment al filmului independent american, iniţiat de Robert Redford. Filmul a fost foarte bine primit şi la Festivalul de Film de la Cannes, unde a luat Premiul “Un Certain Regard”. “Fruitvale Station” este deja anunţat ca serios competitor la Oscar.
Ştirea care a devenit film de Oscar
Scenariul scris de Ryan Coogler este inspirat de povestea reală, din 2009, a unui tânăr de culoare, Oscar Grant, 22 de ani, care a fost împuşcat mortal de un poliţist, deşi nu opunea niciun fel de rezistenţă. Poliţia intervenise în staţia de metrou Fruitvale, unde câţiva tineri se luaseră la bătaie, în noaptea de Revelion. Întâmplarea a fost filmată cu telefonul de către un martor şi a ajuns la un post de televiziune, devenind ştirea zilei. Oscar Grant era un tânăr ca oricare altul şi tatăl unei fetiţe.
Ryan Coogler, care avea aceeaşi vârstă cu Oscar Grant şi locuia în aceeaşi zonă, Bay Area din Oakland, California, făcuse şcoala de film de la University of Southern California School of Cinematic Arts. A fost impresionat şi revoltat de povestea lui Oscar Grant, a scris scenariul cu gândul că el sau prietenii lui puteau fi într-o astfel de situaţie şi cu credinţa că un film despre tragedia lui Oscar Grant ar putea fi un semnal de alarmă, ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.
I-a prezentat proiectul lui Forest Whitaker, actor premiat cu Oscar pentru rolul dictatorului Idi Amin din “Ultimul rege al Scoţiei”, 2007. Lui Whitaker i-a plăcut scenariul şi s-a oferit să producă filmul de debut al lui Coogler, care nu