Semjen: “Ţinutul Secuiesc este o realitate”
După manualul “Istoria Secuilor”, care a ajuns deja în unele şcoli din judeţele Covasna şi Harghita, în câţiva ani elevii de etnie maghiară din România vor putea lectura şi cartea “Istoria Ţinutului Secuiesc”. Iniţiativa aparţine primarului oraşului Odorheiu-Secuiesc, Bunta Levente. Conform declaraţiilor date în presa ungară, totul a pornit în 2009, când Bunta i-a făcut o vizită preşedintelui Ungariei de la acea vreme, Solyom Laszlo, şi i-a solicitat sprijinul pentru editarea cărţii. Anul trecut, edilul din Odorhei a apelat la mai multe instituţii de cercetare din România şi Ungaria. “Scaunul Odorhei, în calitate de Scaun-mamă, Odorheiu-Secuiesc, în calitate de oraş-mamă, iar eu, în calitate de persoană publică, a trebuit să ne asumăm această misiune importantă”, a declarat primarul Bunta Levente. El speră că finanţarea proiectului să fie sprijinită în continuare şi de alte autorităţi locale din judeţele Covasna şi Harghita.
Cu sprijinul Ungariei
Cartea va fi editată de un grup de istorici din România şi Ungaria, sub conducerea academicianului clujean Egyed Akos. Acesta a mărturisit că a fost contactat de instituţia Primăriei Odorheiu-Secuiesc încă din martie 2012. “Perioada preistorică şi Evul Mediu vor fi prelucrate de Korde Zoltan şi Benko Elek, perioada Principatului Transilvaniei a fost repartizată istoricilor Oborny Terez şi Balogh Judiy, secolele 18-19 au revenit lui Pal Judith, în timp ce de epoca modernă se vor ocupa Olah Sandor şi Novak Zoltan. Am ales să colaborăm cu acei autori care şi-au dovedit deja competenţele în cercetarea privind istoria secuilor”, a explicat Egyed Akos pentru Magyar Hirlap.
Originea secuilor
El a adăugat că în cursul lunii noiembrie va avea loc o conferinţă la Odorheiu-Secuiesc unde se va definitiva conţinutul cărţii, urmând ca anul