Ţara plăteşte încă din plin preţul resentimentului faţă de pactul militar occidental inoculat cetăţenilor de către autorităţile de la Moscova în timpul Războiului rece.
La Chişinău tocmai s-a încheiat „Săptămâna NATO”, o serie manifestări de popularizare a parteneriatului dintre ţara noastră şi organizaţia militară nord-atlantică, însă percepţia moldovenilor faţă de NATO nu s-a schimbat foarte mult.
Relaţia dintre NATO şi R. Moldova, ţară care după declararea independenţei faţă de defuncta URSS a optat pentru neutralitate militară, aspect prevăzut şi de Constituţie, este una care ilustrează confuzia societăţii moldoveneşti în această chestiune. Ca stat ex-sovietic, R. Moldova plăteşte încă din plin preţul resentimentului faţă de pactul militar occidental inoculat cetăţenilor de către autorităţile de la Moscova în timpul războiului rece.
Faptul că, deşi a trecut aproape o jumătate de secol de la desfiinţarea Tratatului de la Varşovia - alianţa militară a ţărilor din blocul comunist, creată ca replică la NATO – şi că majoritatea statelor membre ale acestei organizaţii sunt deja membre ale pactului Atlanticului de Nord, nu schimbă percepţia negativă pe care sovieticii au lăsat- o moştenire în mentalul colectiv al populaţiei privitor la rolul NATO.
Cel mai recent sondaj de opinie, efectuat de IMAS, în aprilie 2013, dar dat publicităţii recent, arată că 23% dintre moldoveni spun că ţara lor nu ar trebui să aibă niciun fel de relaţie cu NATO, 22% consideră că parteneriatul actual cu NATO este suficient. Doar 21% dintre cei intervievaţi consideră că R. Moldova ar trebui să dezvolte relaţii mai strânse cu organizaţia militară, în vreme ce un număr surprinzător de mare, 34%, refuză să răspundă sau nu ştiu nimic despre această temă.
Pro şi contra
Tema apropierii de NATO a R. Moldova este una extrem de controversată şi la nivel politic. Dacă form