Discursul mult asteptat al directorului executiv al FMI, Christine Lagarde, de la pupitrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a starnit reactii divergente in randul economistilor. Zeci de analisti si bancheri au asteptat ca sefa FMI sa detalieze paradigma de crestere prin care Fondul va incerca sa aduca la turatie maxima motoarele economiei romanesti. Insa, discursul a fost controversat.
Dupa o scurta prezentare plina de elogii la adresa sefei FMI facuta de guvernatorul Mugur Isarescu, Christine Lagarde a sustinut o prezentare la pupitrul BNR, inconjurata de oficiali guvernamentali, inclusiv premierul Victor Ponta, de analisti, bancheri si jurnalisti.
Lagarde a multumit guvernatorului pentru multitudinea de date biografice enuntate, "date usor de gasit pe wikipedia", incepandu-si asfel prezentarea prin care a facut o radiografie a economiei romanesti, a punctat atuurile pe care Romania le are si a expus riscurile pe care le intampina in continuare economia mondiala.
Directoarea executiva a FMI a amintit despre progresele facute de Romania in ultimele doua decenii, despre rolul integrarii europene si despre potentialul economic al tarii.
Care sunt cele mai importante declaratii facute de Christine Lagarde cu privire la situatia si viitorul economiei:
"Vestile bune sunt ca cele mai mari riscuri par sa fi trecut. Insa, sunt in continuare multe piedici pe drumul spre o crestere puternica si sustenabila la nivel global".
"Pe ansamblu, economia globala ar trebui sa creasca cu 3,1% in acest an, la fel ca in 2012".
"Exista de asemenea riscuri ca incetinirea economiei in pietele emergente ar putea dura mai mult decat am anticipat".
"Amintiti-va cat de departe ati ajuns. Amintiti-va transformarea istorica din ultimele doua decenii. Cand zidurile au cazut si usile catre Veste s-au deschis, tarile si oamenii acestei regiuni s-a