Campania de imunizare a copiilor împotriva pneumoniei şi a meningitei va începe abia la toamnă pentru că vaccinurile încă nu au ajuns în R. Moldova, deşi specialiştii în sănătate publică au promis că în iulie trebuia deja să înceapă vaccinarea.
Vaccinul Prevenar 13, produs în Statele Unite ale Americii, a fost inclus în Calendarul Naţional de Imunizări încă de la 1 iulie. „Vom da start vaccinării în luna august sau septembrie. Atunci vor fi livrate vaccinurile şi vom organiza mai multe seminare de informare cu medicii de familie”, a declarat Victoria Bucov, coordonator ştiinţific principal în cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică. La rândul ei, Laura Ţurcan, şefa Secţiei epidemiologia bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare de la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, a declarat că R. Moldova nu este unica ţară care vrea vaccinul şi că nici nu sunt mulţi producători, motiv pentru care importul acestuia va mai întârzia.
Copiii nu se vor mai îmbolnăvi de pneumonie
„Numărul de îmbolnăviri a copiilor cu pneumonie este în creştere în ultimii ani. Vaccinul este destinat combaterii bacteriei pneumococice, responsabilă de provocarea a 80 la sută din toate tipurile de pneumonii”, susţine Victoria Bucov. Potrivit acesteia, vaccinul antipneumococic îşi va demonstra eficacitatea în 95% din cazuri. Costurile vaccinului Prevenar 13 vor fi suportate de Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări, care va oferi Republicii Moldova banii necesari pentru procurarea acestui tip de vaccin până în 2015.
Vaccinul antipneumococic este al şaselea vaccin combinat introdus în Calendarul Naţional al Imunizărilor. Acestea sunt administrate obligatoriu şi sunt destinate combaterii a 13 maladii infecţioase. Într-un singur an, la Centrul Naţional de Sănătate Publică sunt înregistrate în medie 25.000 de cazuri de pneumonii la copiii de până la