In judetul Suceava, aproape de varful unuia dintre cele mai frumoase pasuri montane din tara, pasul Mestecanis (1086 m), pe o suprafata de 4,4 hectare de teren se construieste o groapa de gunoi ecologica.
Desi locul este la doar o curba distanta de varful pasului ce face legatura intre zonele turistice Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, in acte este trecut oficial ca "depozitul de deseuri de la Pojorata". Dar localitatea care ii da numele este la o distanta de mai bine de 11 kilometri pe sosea.
Cand va fi gata, in varful pasului Mestecanis, la noul "depozit de deseuri de la Pojorata", vor fi aduse toate gunoaiele menajere din zona montana a judetului Suceava.
C Depozitul de deseuri pe Mestecanis Foto: Google Earth onstructia si punerea in functiune a "depozitului ecologic de la Pojorata", include si relizarea unei statii de tratare a levigatului (produs format in mare parte prin infiltrarea apei in masa de deseuri si prin procesul natural de descompunere a substantelor organice din deseuri).
Contractul a fost semnat in ianuarie 2013 cu asocierea dintre firma austriaca Bilfinger Baugesellschaft mbH si compania romaneasca SC Concret Construct AG SRL, costa peste 27 de milioane de lei fara TVA si, impreuna cu un alt depozit de deseuri din localitatea suceveana Moara, face parte dintr-un proiect mai mare denumit "Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Suceava", proiect finantat din fonduri Europene.
Lucrarile sunt prevazute sa fie finalizate la 18 luni de la data semnarii contractului, iar la final "depozitul de deseuri de la Pojorata" va avea o capacitate de 350.000 de tone, suficient de mare incat sa asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din judet cel putin pana in 2037.
Pe langa depozitarea deseurilor, proiectul prevede si constructia unei statii de colectare si tratare