Descoperirea unui dinte de tiranozaur înfipt între vertebrele din scheletul unui dinozaur erbivor reprezintă prima dovadă concretă a faptului că dinozaurii T-rex erau nişte prădători feroce, nu animale necrofage, afirmă autorii unui studiu publicat luni în Statele Unite, informează AFP.
Oamenii de ştiinţă încearcă de multă vreme să determine dacă fosilele descoperite până în zilele noastre dovedesc faptul că tiranozaurul era un vânător feroce care ataca alţi dinozauri sau era pur şi simplu un necrofag care devora carcasele animalelor moarte.
Descoperiri precedente ale unor oase de dinozaur în zona stomacului din scheletele fosilizate ale unor exemplare de T-rex i-au făcut pe cercetători să afirme că acest animal carnivor - care a trăit la sfârşitul cretacicului, în urmă 66 de milioane de ani - 100 de milioane de ani - era un prădător puternic, însă fără să poată să dovedească că T-rex nu era din când în când şi un necrofag.
Noul studiu, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences, atestă prima descoperire a unui dinte de T-rex între oasele unui alt dinozaur - între două vertebre sudate ale unui dinozaur erbivor.
"Putem să tragem concluzia, fără nicio umbră de dubiu, că T-rex s-a angajat într-o luptă cu un alt erbivor viu", a explicat principalul autor al studiului, Robert DePalma de la Muzeul de Istorie Naturală din Palm Beach, Florida.
Aceste oase au fost descoperite în 2007, într-un sit bogat în fosile de dinozauri situat între statele americane Montana, Dakota de Nord şi Dakota de Sud. Bucata de dinte de T-rex găsită de cercetători are o lungime de 3,75 centimetri. Dinţii exemplarelor adulte de T-rex ating, în medie, lungimea unei banane.
În acel aliniament de fosile, osul dinozaurului atacat s-a refăcut şi a crescut la loc după acea rană făcută de dintele de T-rex, fapt care i-a făcut pe specialişti să afirm