Se schimbă salarizarea bugetarilor. Premierul Victor Ponta a propus ca raportul dintre salariul minim şi cel maxim să nu fie mai mare de 1 la 7. În cadrul acestei grile, salariul minim în administraţie ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei faţă de 800 lei, dar fără a depăşi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.
Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului administraţiei, ministrului muncii şi ministrului finanţelor să pregătească până în toamnă principiile care vor sta la baza modificării salarizării din administraţia publică centrală şi locală.
Premierul a precizat că fiecare dintre instituţiile publice trebuie să elaboreze criterii de performanţă în vederea salarizării bugetarilor: “În limita cheltuielilor cu personalul de 7% din PIB şi raportat la bugetul de anul ăsta, vreau să las, nu să spun eu de la Ministerul de Finanţe, cât câştigă un angajat dintr-o primărie sau dintr-un minister, o posibilitate mai flexibilă, pentru ca între un minim - nu poţi să dai sub salariul minim pe economie - şi un maxim - pentru că eu cred că există în sectorul bugetar salarii mult prea mari - să dau mai multă flexibilitate conducătorului fiecărei instituţii în parte în a-şi aranja oamenii.
Eventual, dacă nu mai are nevoie de 100, ci doar de 80, dar îi plăteşte mai bine, e în regulă, poate că mai taie salariile mari şi le măreşte pe cele mici, deci un tip de flexibilitate care să ţină cont de performanţa şi necesitatea fiecărui angajat”, a spus Ponta la un post de televiziune.
Premierul a spus că va fi modificată şi Legea funcţionarului public: “Legea lui Boc nu s-a aplicat niciodată pentru că a pornit de la o ficţiune: salariile nu pot să meargă decât în sus. Nu se poate să măresc salariile la cei mai buni, mai dai afară pe alţii. Din punctul meu de vedere, salariu