Parteneriatul dintre FMI şi România a fost benefic din punct de vedere fiscal şi ar fi păcat ca România să nu continue acest parteneriat pentru a consolida cadrul macroeconomic şi creşterea economică, a declarat marţi directorul general al instituţiei, Christine Lagarde, într-un discurs susţinut la sediul BNR.
Parteneriatul ”a fost benefic din punct de vedere fiscal pentru că a restaurat stabilitatea pentru a genera investiţii, a restaurat încrederea în fundamentele economice ale ţării", a spus ea potrivit Mediafax.
Dacă în mediul de afaceri şi academic există serioase semne de întrebare privind utilitatea unui nou acord, clasa politică susţine la unison semnarea acestuia. "Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI (...) cu bunăvoinţa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou", a afirmat Băsescu la începutul întâlnirii sale cu directorul FMI, avute la Palatul Cotroceni.
"Vom fi foarte încântaţi să ne continuăm discuţiile cu autorităţile pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic”, a spus Lagarde.
FMI rămâne focusat pe companiile de stat
Un viitor acord va fi concentrat pe sectorul companiilor de stat, unde sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maximă.
"Acest set de reforme va face parte din noul program", a spus Lagarde.
Ea susţine că România a înregistrat progrese în sectorul energetic, al gazului natural şi în ceea ce priveşte liberalizarea preţurilor la energie, acestea urmând să îşi arate roadele pe termen lung, oricât de dureros pare pe termen scurt. Preţurile în continuă creştere ale energiei nemulţumesc marii industriaşi, precum Alro, Sidex etc, ameninţările acestora fiind că îşi vor închide porţile dacă escaladarea acestor preţuri nu va fi stopată.
Ceele trei locomotive ale creşterii economice
Anterior sos