Exporturile au generat creșterea economică în prima parte a anului, însă o economie care depinde de exporturi este vulnerabilă, apreciază directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde. Sursa: Razvan Valcaneantu
România este o țară în curs de dezvoltare. În prima parte a acestui an, creșterea economică a avut la bază evoluția pozitivă a exporturilor, în vreme ce consumul intern și investițiile nu au avut o traiectorie pozitivă. În aceste condiții, România este dependentă de evoluția economiilor din țările spre care s-au făcut livrările externe.
„Creşterea economică este alimentată de trei locomotive - locomotiva externă, consumul intern şi investiţiile (cheltuielile de capital). Luând în considerare stagiul economiei româneşti, aceasta ar trebui să ia în calcul toate cele trei locomotive, pentru că dependența de exporturi se poate transforma în dezechilibre”, a subliniat directorul general al FMI, Christine Lagarde, în cadrul unei conferințe susținută astăzi la sediul BNR.
Totuși, ca stat european, România trebuie să profite de relațiile comerciale cu celelalte țări membre al Uniunii Europene. Aproximativ o treime din exporturile României sunt realizate în state UE, iar majorarea acestor exporturi se pot transforma în creșterea standardului de viaţă al populaţiei. Astfel, România poate să avanseze de la o ţară puternică, la una şi mai puternică.
„România este casa dumneavoastră. România este o piaţă cu un potenţial uriaş în Uniunea Europeană. 70 la sută din exporturile sale se derulează pe această piaţă, iar aceasta este mai mult decât o oportunitate pentru îmbunătăţirea standardului de viaţă al populaţiei”, a precizat Christine Lagarde.
Directorul general al FMI se află într-o vizită de două în țara noastră. Ieri, s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR Mugur Isă