Salariaţii care nu vor fi disponibilizaţi, vor fi obligaţi să muncească doar patru zile pe săptămână, cu salariul diminuat
De la Constanţa, 118 angajaţi vor rămâne şomeri
Căile Ferate sunt unul dintre sectoarele extreme de sensibile din punctul de vedere al angajaţilor. Nimeni nu ştie dacă îşi păstrează slujba, pentru cât timp, iar calcule pentru un viitor mai îndepărtat par de-a dreptul hazardate. În aceste zile s-a discutat despre disponibilizarea a mii de oameni atât din cadrul C.N. CFR Marfă, cât şi de la Călători şi Infrastructură. Până acum, s-a încheiat un proces-verbal prin care s-a anunţat numărul celor care vor fi disponibilizaţi – 1.500 de angajaţi la nivel naţional. Pentru moment.
Pe plan local, de la Regionala CFR Marfă Constanţa, peste 100 de salariaţi vor rămâne fără loc de muncă în următoarea perioadă, iar cei care vor fi păstraţi în sistem vor munci doar patru zile de săptămână şi li se va tăia din leafă. Decizia a fost luată la ultima întâlnire, care a avut loc în aceste zile, între reprezentanţii C.N. CFR Marfă şi liderii sindicatelor reprezentative.
Preşedintele Sindicatului Mişcare Comercială, Filiala Constanţa, Gheorghe Spânu, ne-a declarat că în procesul-verbal încheiat între cele două părţi, CFR Marfă Constanţa apare cu un număr de 118 disponibilizaţi. Dintre aceştia, 42 sunt de la sectorul mişcare comercială şi restul personal TESA.
Acestea nu sunt, însă, singurele veşti rele, pentru că încă se mai discută compensaţiile pe care compania ar trebui să le dea celor care îşi vor pierde locul de muncă, întrucât aceste concedieri nu au fost cuprinse în O.U.G. 36/2013 privind aplicarea, în perioada 2013 – 2018, a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Drept consecinţă, acum se încearcă introducerea în ordonanţă a mă