În timp ce sute de licee din țară își turnau cenușă în cap văzând notele catastrofale de la Bacalaureat 2013, cinci dintre cele mai slabe colegii din țară sărbătoreau faptul că, după ani de zile de „secetă” la notele de promovare, elevii lor au reușit să ia Bac-ul. Și toate au reușit acestă performanță lucrând cu antrenorii educaționali ai Asociației Roi, singurul ONG din România care a „umblat” la stima de sine a elevilor și nu la sancțiuni, pentru ai ajuta să obțină rezultate mexcepționale la învățătură. Aventura lor va fi în curând transpusă în filmul documentar „Ba se poate!” semnat de regizorul Tedy Necula.
Cinci dintre liceele codașe ale Bacalaureatului, Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic “I.C. Ștefănescu Iași”, Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel și Liceul Tehnologic “Mecanică Fină” București, au fost selectate, pentru a participa la proiectul Zburd-Educație prin coaching,bazat pe voluntariat.
Din februarie 2012 și până în luna iunie a acestui an, dascălii, părinții și elevii au încercat să găsească împreună cu antrenorii educaționali rețeta perfectă prin care să-și depășească condiția de „repetenți” ai Bac-ului.
Cu toții au avut un lucru în comun: lucrul în echipă. Elevii s-au pus cu burta pe carte, iar părinții și profesorii au lăsat garda jos și le-au devenit prieteni. “Aveam și până acum o relație bună cu elevii mei, dar în acest proiect am învățat să ascult cu mai mare atentie tot ce au de spus atât colegii, cât și elevii mei. Am învățat să lucrăm ca o echipă, bazându-ne pe o mai buna comunicare”, spune Ovidiu Popescu, unul dintre liderii echipei și profesor de geografie la Colegiul Tehnic Câmpulung. De altfel, liceul a obținut o rată de promovare la Bac de 38,19%, dublu față de 2012 și peste media la nivel național pentru liceele cu profil tehnologic.
Astfel