Statul român va primi 78% din ceea ce va genera proiectul minier de la Roșia Montană, a anunțat premierul Victor Ponta. Conform declarațiilor oficiale, guvernul și compania canadiană Gabriel Resources discută în prezent creșterea participației statului (prin compania Minvest) la Roșia Montană Gold Corporation de la 19,3% la 25% și a redevenței plătite de la 4% la 6%. Astfel, în economia României vor ajunge peste 5,5 miliarde de dolari – la bugetul de stat și bugetele locale, către furnizori de bunuri și servicii și forță de muncă, toate românești.
Investiția minieră va avea un impact economic major, urmând să creeze locuri de muncă într-o zonă grav afectată de șomaj, să deschidă noi oportunități de afaceri și să aducă venituri importante la bugetele locale și de stat. Se vor crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcție a minei, 880 de locuri de muncă directe în timpul exploatării și 3.600 de locuri de muncă directe și indirecte pe perioada operării.
Guvernul a lansat săptămâna trecută „Planul național de investiții și locuri de muncă”, iar aici figurează și investiția de la Roșia Montană. Decizia de începere a proiectului ar putea fi luată în sesiunea de toamnă a Parlamentului României.
La Roșia Motană, județul Alba, se găsește cel mai mare zăcământ auro-argintifer din Europa, cu estimări de peste 300 de tone de aur și peste 1.600 de tone de argint. S-ar putea sa iti placa si: Ţara Moţilor are nevoie de proiectul minier de la Roşia Montană Peste 80% dintre români sunt de acord cu proiectul de la Roşia Montană Roşia Montană doreşte minerit şi susţine intenţia de a porni cât mai curând proiectul minier Proiectul minier de la Roşia Montană trebuie să pornească
Statul român va primi 78% din ceea ce va genera proiectul minier de la Roșia Montană, a anunțat premierul Victor Ponta. Conform declarațiilor oficiale,