Genele pot fi de vină pentru îngrăşare, dar le putem modifica prin mişcare, demonstrează un studiu suedez recent. După numai şase luni de activitate fizică regulată, genele celulelor de grăsime din corp se modifică, iar noi putem slăbi mai uşor.
Celulele adipoase au o structură genetică aparte, care le face, în general, extrem de rezistente şi care, atunci când „se exprimă“, favorizează un număr mare de boli cronice – de la diabet de tip II la obezitate. Cum aceste gene nu „se exprimă“ în mod continuu, ele pot fi influenţate prin stilul de viaţă, adică prin alimentaţie sănătoasă şi mai ales prin activitate fizică, potrivit „Le Figaro“.
„Acest fenomen, numit epigenetică, explică de ce, de exemplu, gemenii, care vin pe lume cu acelaşi bagaj genetic, pot suferi de boli extrem de diferite“, lămureşte profesorul Philippe Amouyel, directorul departamentului de Sănătate publică şi epidemiologie moleculară a maladiilor legate de îmbătrânire din cadrul Inserm (Institutul de sănătate publică francez).
O echipă de cercetători suedezi au vrut să demonstreze că prin sport ne putem modifica bagajul genetic în favoarea sănătăţii noastre. Pentru aceasta, ei au înrolat într-un studiu 30 de bărbaţi cu vârste de aproximativ 40 de ani, iniţial mai mult sedentari decât activi. Jumătate din ei aveau antecedente familiale de diabet, fiindcă cercetătorii voiau să observe impactul activităţii fizice asupra genelor implicate în această boală.
La începutul cercetării, specialiştii au prelevat mostre de grăsime abdominală de la toţi participanţii. Aceeaşi metodă de analiză a fost aplicată şi şase luni mai târziu, pentru a măsura expresia genelor prin metilarea ADN-ului celular adipos.
Deloc surprinzător pentru oamenii de ştiinţă suedezi, rezultatele au arătat, într-adevăr, o modificare în bine a acestor gene, potrivit revistei de specialitate „PLOS Genetics“