ADMITERE FAULTATE 2013. Paguba făcută de Bac-ul filmat este „peticită” cu tot felul de oferte: tarife mai mici pentru rudele şi amicii care se înscriu împreună la facultate.
Rezultatele în cădere liberă ale examenelor de Bac din ultimii trei ani i-au făcut pe mai marii universităţilor să ajusteze taxele de înscriere şi şcolarizare, pentru a se asigura că nu vor rămâne cu locurile neocupate.
Este loc de târguială
Categoriile avantajate formează o adunătură pestriţă: primesc reduceri consistente candidaţii trecuţi de prima tinereţe, cei care dau admiterea în grup, alături de colegii de liceu, dar şi copiii revoluţionarilor. De departe cei mai ingenioşi în privinţa ofertelor de taxă s-au dovedit a fi rectorii instituţiilor private de învăţământ superior.
Universitatea „Alma Mater” din Sibiu, spre exemplu, acordă o reducere a taxei de studiu cu 15% viitorilor studenţi care provin din aceeaşi familie şi cu 20% pentru fiecare an de facultate pentru cei care împlinesc vârsta de cel puţin 30 de ani până la 1 octombrie 2013.
„Cam jumătate dintre studenţii noştri se încadrează în categoria de vârstă de peste 30 de ani. Aceştia însă sunt foarte conştiincioşi, se pregătesc pentru examene şi vin la cursuri. La finalul anului, când am acordat diplome de excelenţă, cei mai mulţi erau studenţi mai în vârstă”, explică Nicolae Georgescu, rectorul universităţii.
Tot aici, candidaţii admişi, care se înscriu la facultate împreună cu alţi cinci-zece colegi de liceu vor plăti o taxă de studiu cu 10 procente mai mică, în timp ce absolvenţii de liceu cu zece pe linie la Bac beneficiază de şcolarizare gratuită.
Nu vor scoate bani din buzunar nici laureaţii olimpiadelor internaţionale care aleg să studieze la Universitatea „Titu Maiorescu” din Capitală, iar premianţii competiţiilor şcolare naţionale vor plăti în primul an cu 20% mai puţin. Şi candidaţii car