Scris de Călin Corpaş - În cadrul unui proiect transfrontalier au fost amenajate arii protejate la Vadu Crişului, Oşorhei, Sălacea, Lugaş, Şimian şi Săcueni.
Şase arii protejate din judeţul Bihor au fost amenajate, în cadrul unui proiect transfrontalier cu judeţul maghiar Hajdu-Bihar. Este vorba despre Defileul Crişului Repede de la Vadu Crişului, pădurea cu narcise de la Oşorhei, câmpia cu Corynephorus de la Şimian (sat Voivozi), complexul hidrograhic Valea Rece de la Sălacea, Gruiul Pietrii de la Lugaşu de Jos şi lacul Cicoş din Săcueni.
Lider de proiect al proiectului, în valoare de 452.474 euro, a fost Consiliul Judeţean Bihor, parteneri fiind comunele implicate. Partenerii maghiari au fost Autoguvernarea Hajdu-Bihar şi Directoratul General pentru Afaceri Sociale. Pe total, contribuţia proprie a partenerilor a fost de 1,98% din valoarea proiectului.
Cei implicaţi direct în proiect au ţinut să sublinieze că s-a respectat statutul de arii protejate a arealelor cuprinse în proiect. „Nu am construit nimic în ariile protejate, nu am părăsit traseele deja existente. Am încercat să avem un impact antropic cât mai mic”, declară Dan Poinar, managerul proiectului. „Aţi observat că nu sunt ariile renumite, acelea promovate tot timpul”, spune angajatul CJ Bihor, exprimându-şi speranţa că prin amenajarea lor, acestea vor deveni cunoscute.
Iniţiativa a presupus construirea unor centre de informare cu spaţii pentru campare, în vecinătatea ariilor protejate, montarea unor panouri de informare, dar şi perimetrarea ariilor, prin borne. De asemenea, s-au marcat traseele şi au fost realizate materiale de informare.Turiştii în ariile protejate
Dan Poinar a subliniat că este recomandabil ca turiştii să se adreseze custozilor, pentru vizitarea acestor arii. „Custozii asigură funcţionarea ariilor. Vizitarea în arii se va face în prezenţa custozilor”, spune manag