28 de spaţii administrate de SC Fotbal SA au ajuns pe nimica toată la speculatori care fac avere. Doar 14.000 de euro/lună ajung la fotbal de pe urma chiriilor de pe aceste spaţii comerciale cu vad maxim. Explicaţia: grosul banilor ajung la intermediari care le-au luat pe doi lei şi le subînchiriază la adevărata valoare de piaţă. Administratorul SC Fotbal SA, Constantin Neculau, sfidează logica: “Cu cât închiriază ei (samsarii – n.r.) e problema lor”.
Fenomenul subînchirierii spaţiilor comerciale deţinute de Primărie, prezentat săptămâna trecută de 7EST, şi-a găsit corolarul perfect: 28 de spaţii administrate de SC Fotbal SA sunt la rândul lor traficate la a doua, sau chiar a treia mână, ajungând cea mai bună vacă de muls din oraş.
Sunt spaţii comerciale alese pe sprânceană şi date la închiriat pe un preţ mediu de 5-6 euro/mp, iar ulterior acestea sunt scoase la subînchiriat la adevăratul nivel al pieţei: 20-25 euro/mp. Constantin Neculau, administratorul SC Fotbal SA, fost viceprimar, are puterea să recunoască: „Prin subînchiriere, noi primim 50% din surplusul rezultat, astfel că am crescut contribuţia lunară către clubul de fotbal de la 40.000 de lei pe lună la 60.000 de lei”.
Altfel spus, Neculau e mulţumit că primeşte 50% din preţul real al unui spaţiu comercial din patrimoniul public. Restul de 50% rămâne în buzunarele unor intermediari misterioşi.
Să luăm un exemplu: SC Fotbal SA are în administrare spaţiul fostei alimentare Unic, din Piaţa Unirii. Unitatea, de câteva sute de metri pătraţi, a fost separată în două entităţi mai mici şi apoi subînchiriată. SC Fotbal SA percepe o chirie de 5 euro pe metru pătrat, iar samsarul a subînchiriat mai departe cu 25 euro/mp. Deci diferenţa este de 20 euro/mp, din care 50% revine SC Fotbal SA, iar 50% rămâne intermediarului. Deci la fotbal ajung 15 euro, iar speculatorul păst