Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că, de anul viitor, cărţile de identitate vor include şi cardul de sănătate.
Practic, pe noile cărţi de identitate va fi inclus şi cipul conţinut de cardurile de sănătate. Astfel, cei care îşi vor realiza noi cărţi de identitate anul viitor nu vor mai avea nevoie şi de un card separat de sănătate. În acelaşi timp, însă, CNAS va distribui carduri de sănătate pentru cei care nu au nevoie să-şi schimbe cartea de identitate. Până la sfârşitul lunii iulie vor fi produse 200.000 de carduri, iar până la sfârşitul anului se intenţionează ca numărul lor să ajungă la 7,5 milioane. Odată implementat, cardul de sănătate va proba calitatea de asigurat în sistemul de sănătate. Totodată, pe baza accesării acestui card, medicii, spitalele, laboratoarele, policlinicile vor putea să ceară decontarea serviciilor prestate de la casele de asigurări. Cardurile vor fi distribuite de medicii de familie, care vor trece pe acestea informaţii legate de grupa sanguină, RH, boli majore cu impact şi dacă posesorul este de acord să fie donator de organe.
Medicii de familie refuză, în continuare, distribuirea cardurilor. “Noi nu suntem împotriva folosirii lor, ci împotriva inscripţionării de către medicii de familie. În primul rând, ar trebui să dotăm cabinetele din banii noştri cu aparate speciale. În al doilea rând, nu am mai avea timp de consultaţii, pentru că ne-am transforma în funcţionari care transcriu nişte date”, a precizat medicul de familie Angela Bica, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că, de anul viitor, cărţile de identitate vor include şi cardul de sănătate.
Practic, pe noile cărţi de identitate va fi inclus şi cipul conţinut de cardurile de sănătate. Astfel, cei care îşi vor realiza noi cărţi de identitate anul viitor nu vor m