Producătorii europeni vor depune în această săptămână o plângere la Comisia Europeană (CE) privind creşterea accizelor franceze la bere, în condiţiile în care numai în Belgia exporturile în Franţa au scăzut cu 10% în primele şase luni ale anului, relatează marţi La Libre Belgique.
Federaţia europeană a berarilor a confirmat pentru cotidianul belgian că va trimite în această săptămână o plângere executivului comunitar, care dispune apoi de o perioadă de un an pentru a decide eventuale măsuri.
La sfârşitul lui 2012, Franţa a decis să crească cu până la 160% accizele la bere, lăsând neschimbate taxele pentru vin. Micile fabrici de bere, care produc mai puţin de 200.000 de hectolitri pe an, s-au confruntat cu o creştere ‘limitată’ a accizelor, de 75%.
‘Scopul este de a aduce la visteria statului francez 480 de milioane de euro. Taxa este dimensionată după mărimea fabricii de bere, astfel că o unitate mai mare va plăti mai mult decât una mică. Obiectivul este să-i facă să plătească pe danezi, belgieni şi olandezi pentru că Franţa nu are multinaţionale’, a declarat Sven Gatz, director al Federaţiei berarilor belgieni.
Cu o producţie de aproape 20 de milioane de hectolitri, Belgia este cel de al 23-lea producător mondial de bere. O cincime din producţia de bere belgiană este exportată în Hexagon, reprezentând o treime din exporturi. Anunţul privind creşterea accizelor la bere în Franţa a provocat numeroase proteste în Belgia. După o tentativă eşuată de conciliere, taxa percepută drept protecţionistă a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013.
Conform cifrelor provizorii furnizare de Federaţia berarilor belgieni, exporturile către Franţa au scăzut în primele şase luni cu 10% în comparaţie cu anul precedent. Grupul belgo-brazilian AB InBev este printre cei mai afectaţi de măsură. ‘Creşterea de accize în Franţa a antrenat majorarea preţurilor cu până