La egalitate cu Constanţa şi Gorj, Clujul se află pe poziţia secundă după număprul de deputaţi care au migrat în această sesiune parlamentară.
29 de parlamentari au migrat de la un grup parlamentar al altul în prima sesiune parlamentară din legislatura 2012-2016, potrivit unui bilanţ realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi dat publicităţii ieri. Între cei 29 se află şi doi clujeni, ambii de la Camera Deputaţilor, unde au avut loc 23 din cele 29 de migraţii.
"Din punct de vedere al «migraţiei politice», fenomen în continuare încurajat, din păcate, de partidele politice (funcţie de avantajele care decurg), în pofida declaraţiilor publice, cei mai mulţi parlamentari au plecat de la PPDD - 17 deputaţi şi 2 senatori către partidele din arcul guvernamental (mai ales spre PSD), urmat fiind de PDL cu 7 deputaţi şi 2 senatori migraţi la alte partide", se arată în analiza IPP. IPP menţionează că 29 de parlamentari au migrat cel puţin o dată în această sesiune parlamentară, din medie ieşind deputatul de Suceava (iniţial PPDD, actual PC) care a reuşit "performanţa" de a-şi schimba apartenenţa politică de cinci ori doar în prima sesiune legislativă recent încheiată. Potrivit IPP, deputatul a candidat din partea PP-DD până în 4 februarie 2013, până în 11 februarie 2013 s-a alărutat PC iar ulterior până în 7 mai 2013 s-a reîntors în grupul PP-DD, pentru ca din 7 mai până la 14 mai 2013 să fie deputat Independent, iar apoi, din 14 mai, să se alăture din nou grupului Partidului Conservator.
Clujul este „reprezentat" în tabăra celor 29 de migratori de doi deputaţi: Ioan Moldovan (Colegiul 7, Câmpia Turzii) şi Vicenţiu-Mircea Irimie (Colegiul 8, Turda). Ioan Moldovan a fost ales deputat din partea PPDD la alegerile din decembrie 2012, dar s-a reorientat rapid: în ianuarie 2013 a decis să se înscrie în PC, iar în februarie devine chiar vicelider al g