Hoţii români care au sustras şapte tablouri de mare valoare din Olanda au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, iar operele de artă au fost transportate în România ascunse în perne.
Potrivit rechizitoriului întocmit de DIICOT, Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Biţu, originari din judeţul Tulcea, se deplasau frecvent în Olanda, Belgia şi Luxemburg, unde se ocupau cu proxenetismul.
Pe lângă "plasarea" fetelor din România, cei trei se îndeletniceau şi cu furtul de obiecte de valoare (ceasuri, obiecte de artă, bani) din locuinţe aflate în diferite oraşe, în grupul celor trei fiind inclus şi Adrian Procop.
Procurorii arată că, în octombrie 2012, ei s-au hotărât să caute bunuri de valoare mai mare, vizitând mai multe muzee şi au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Anchetatorii susţin că, în prima decadă a lunii octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam situat pe strada Westzeedijk. Aici au constatat că sunt prezentate exponate naturale (păsări, animale) şi că nu sunt obiecte ce pot fi comercializate.
Ieşind din acest muzeu, cei doi au văzut că în apropiere se află o sală de expoziţii, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal.
Pe 6 octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul Kunsthal din Olanda pentru a viziona tablourile expuse, dar şi pentru a "studia" topografia locului.
La intrare, cei doi au observat panourile publicitare din care rezulta faptul că începând cu data de 6 octombrie 2012 urma să fie deschisă o expoziţie cu mai mult de 150 de tablouri semnate de 50 de pictori.
După mai multe vizite de "documentare", au hotărât să dea spargerea în noaptea de 15/16 octombrie 2012, beneficiind şi de o vreme "favorabilă", cu cer înnorat şi ploaie.
Radu Dogaru şi Adrian Procop au pătruns în muzeu