La Bruxelles, în cadrul Parlamentului European, Hope and Homes for Children (HHC) a lansat, alături de Eurochild, iniţiativa şi campania: „Opening Doors”, dedicată dezinstituţionalizării copiilor. Campania de Advocacy şi Awareness se va desfăşura la nivel european şi pleacă de la premisa demonstrată că instituţionalizarea este dăunătoare dezvoltării normale a copiilor.
O iniţiativă pan-europeană În Europa, sute de mii de copii cresc în forme de îngrijire instituţionale. Consecinţele sunt devastatoare pentru ei, pentru familii şi, în cele din urmă, pentru societate în general. Această situaţie persistă în ciuda numărului copleşitor de dovezi conform cărora un mediu iubitor de familie este crucial pentru dezvoltarea unui copil, şi îngrijirea de tip familial este mult mai eficientă decât cea instituţională, pe termen lung.
Scopul campaniei este de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi, supuşi riscului instituţionalizării sau care părăsesc mediul instituţional. Dorim să realizăm acest lucru promovând tranziţia de la îngrijirea de tip instituţional la cea de tip familial, numită şi dezinstituţionalizare (DI). Facem un apel către guvernele naţionale să îşi asume responsabilitatea pentru susţinerea familiilor şi crearea de alternative de îngrijire de calitate pentru copii. Oferind exemple de practici pozitive desfăşurate de către ONG-uri pe întreg teritoriul Europei, sperăm să fim de ajutor guvernelor în acest proces. Facem un apel şi către Uniunea Europeană să menţină dezinstituţionalizarea pe o poziţie prioritară pe agenda politică şi să susţină progresul la nivel naţional.
Sistemul de protecţie a copilului a trecut prin transformări semnificative în ultimii 15 ani. În 2000 erau 100.000 de copii în sistem, majoritatea în instituţii de tip mamut. La sfârşitul lui 2012, oficial mai erau 63.447