Situaţia din Italia este “extrem de îngrijorătoare” şi chiar “explozivă” în Italia unde imigranţii cad în număr mare victime ale şomajului şi crizei…Avertismentul este tras de Ministerul Muncii din peninsulă care a estimat că în prezent peste 385.000 de străini nu au un loc de muncă, în contextul în care aproximativ 220.000 se aflau în această situaţie în 2008, la începutul crizei economice.
Nivelul şomajului în rândul imigranţilor a "explodat" în ultimii ani, crescând de la 5,6 la peste 14 la sută, în comparaţie cu o medie naţională de 12 procente. "Situaţia se agravează odată cu criza, care se traduce printr-o creştere a numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile", a subliniat Antonio Marzano unul dintre autorii raportului.
Documentul insistă şi asupra importanţei imigranţilor, fără care creşterea demografică a Italiei ar fi egală cu zero, iar populaţia ar îmbătrâni şi mai rapid. Din raport mai reiese că imigranţii au preluat slujbele puţin tentante pentru italieni şi reprezentau anul trecut 34 la sută dintre muncitorii care ocupă posturi cu un nivel de calificare scăzut, în comparaţie cu 29 la sută în 2008. Documentul evidenţiază şi diferenţele de salarizare între italieni şi străini care par să se amplifice. Astfel, salariul mediu al muncitorilor imigranţi este de 968 de euro, faţă de 1.304 euro în cazul italienilor.
În fine, din raport reiese că anul trecut proporţia imigranţilor în cadrul populaţiei totale s-a stabilizat la 7,9 la sută, fiind practic de trei ori mai mare decât în 2002. Cu ocazia prezentării acestui raport, Ministrul Muncii Enrico Giovannini a declarat că "muncitorii imigranţi sunt dezavantajaţi şi pentru că, în Italia, despre jumătate dintre locurile de muncă se află prin intermediul cunoştinţelor sau contactelor personale". El a apreciat că este nec