Ioannis Stamatogiannis a venit în România în 1979 pentru a urma cursurile Facultăţii de Arhitectură din Capitală, dar s-a stabilit aici, iar acum conduce unul dintre cele mai bune restaurante greceşti din Capitală.
Lui Ioannis, originar din Patras (Grecia), i-a plăcut atât de mult Bucureştiul, încât, după ce a terminat Facultatea de Arhitectură, a urmat şi un doctorat, iar după evenimentele din 1989 s-a hotărât să rămână aici definitiv. În anii ’90 a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie şi s-a stabilit definitiv la noi în ţară. Cu toate că a lucrat ca barman în diferite localuri greceşti, Ioannis şi-a practicat şi meseria de arhitect până în anul 2011, când s-a decis să-şi deschidă propria afacere, investind în imobiliare.
Arhitect, bucătar şi fotograf
Tot atunci s-a decis să-şi deschidă un local, aşa cum visa dintotdeauna, astfel a pus pe picioare restaurantul „Tortuga” – local cu specific grecesc, situat pe strada Traian nr. 234. „Eu gătesc de când eram copil, din 1975. Buniciul meu avea o tavernă şi îl ajutam la prepararea mâncărurilor, mai ales a peştelui, el fiind pescar”, spune, într-o română foarte bună, Ioannis. Pe lângă pasiunile lui pentru clădiri şi gătit, Ioannis mai are un hobby la fel de mare – fotografia. „Îmi place să văd locuri şi oameni noi şi să surprind momente”, explică grecul, care este adeptul bucătăriei tradiţionale greceşti.
Adept al stilului tradiţional
„Mie îmi place să gătesc cum găteau bunicii noştri, cu ingrediente simple, cu produse naturale, crescute în spatele casei, cu tăieturi mai grosolane şi în timp scurt”, spune Ioannis, care a acceptat provocarea noastră de a găti patru platouri greceşti într-un sfert de oră. El a pregătit patru feluri de mâncare tradiţională grecească, foarte potrivite pentru perioada de vară – tzatziki, salată ţărănească grecească