„Este necesar să avem o Republică Moldova întreagă!”, îi spunea Traian Băsescu lui Nikolai Patruşev, mâna dreaptă a lui Vladimir Putin pe probleme de securitate, pe 17 iunie, în timpul surprinzătoarei vizite a rusului la Bucureşti. „Ne exprimăm sprijinul continuu pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova”, îi spunea şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, omologului său, Titus Corlăţean, pe 9 iulie, în timpul vizitei spectaculoase a românului la Moscova.
Faptul că Rusia şi România au căzut de acord asupra integrităţii Republicii Moldova adaugă o greutate excepţională vizitei de astăzi a lui Traian Băsescu la Chişinău. O vizită care este ultima mutare într-un joc de şah regional, cu repercusiuni globale.
Primele două mutări s-au făcut pe 17 şi 18 iunie, prin vizitele la Bucureşti ale secretarului Consiliului rus de Securitate şi directorului CIA. Acestea anunţau un dezgheţ istoric al relaţiilor româno-ruse, cu binecuvântare americană. După ele, au urmat altele, într-un ritm din ce în ce mai rapid: vizita lui Ponta în China, vizita lui Corlăţean la Moscova (şi întâlnirea cu însuşi pontiful politicii externe ruseşti, Lavrov), în aceeaşi zi cu vizita fulgerătoare, neanunţată, a premierului basarabean Iurie Leancă la Bucureşti, dar şi cu a lui Catherine Ashton, reprezentanta UE pentru Politică Externă, la Chişinău. Toată această foşgăială diplomatică, cu epicentrul la Bucureşti şi Chişinău, nu poate fi întâmplătoare, ci semn al marii mize a jocului politic geo-strategic.
Ce se întâmplă, de fapt? Celor doi coloşi cu picioare de lut, din timpul comunismului, Rusia şi China, li s-au întărit ciolanele. Profitând de criza mondială şi de uriaşele resurse ale subsolului, dar şi umane, cei doi golemi de ieri s-au adunat de pe jos, s-au scuturat de colb şi au început să scruteze zările: vreme perfectă pentru expansiune!
Cu Rusia suntem obişnuiţ