Pentru majoritatea scriitorilor de la noi, scrisul este doar un hobby din care nu se poate trăi.
1 /.
În România, imaginea clasică a scriitorului este cea a boemului, care nu are nici conturi în bancă şi nici nu trăieşte în lux. În percepţia populară, scriitorul se potriveşte cu terasa de la Muzeul Literaturii, cu fumul de ţigară cel mai adesea ieftină, cu locuinţele vechi... cu banii lipsă.
Excepţiile confirmă regula...
În România, se ştie, deşi se scrie mult, nu se poate trăi din scris. Există, desigur, şi excepţii, însă ele nu fac decât să confirme regula.
Este suficient să arunci o privire pe un top Forbes de acum un an, în care, pe primele locuri în ceea ce priveşte sumele câştigate de autorii români, erau cifre impresionante (aproximativ 500 de mii de dolari, în cazul unor nume precum Mircea Cărtărescu sau Gabriel Liiceanu). Dar majoritatea scriitorilor câştigă sume minore, iar scrisul rămâne un hobby, nu o meserie din care se poate trăi.
Şi totuşi, ce autori români care se vând cel mai bine? Potrivit topului de vânzări al Editurii Humanitas, cei mai căutaţi sunt Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara şi Andrei Pleşu. Cu menţiunea că, în ultimul an, Lucian Boia, aşa cum au arătat-o şi cifrele contorizate la Gala Bun de Tipar, a publicat „De ce este România altfel?”, un volum care a devenit bestseller, caz în care s-a vorbit de peste 30.000 de exemplare vândute în câteva luni.
„Eu cred că un scriitor trebuie răsplătit după valoarea muncii lui şi chiar după cantitatea muncii sale”, spunea Mircea Cărtărescu, scriitorul cel mai bine vândut al Humanitas. În schimb, Andrei Pleşu, deşi se află pe locul trei în top afirma: „Eu nu trăiesc din banii de pe cărţi”.
Televizorul bate tot
Conform cifrelor, la Editura Polirom/ Cartea Românească, în topul celor mai vânduţi autori români de nonficţiune din ultimii trei ani conduce deta