Peste 1.000 de schiţe vechi de mai bine de de un secol, după care a avut loc cel mai important proces de restaurare a castelului medieval din Hunedoara, au fost scoase la lumină de angajaţii muzeului Castelului Corvinilor. Documentele sunt extrem de valoroase, spun administratorii monumentului istocric, însă până în prezent ele nu au fost puse în valoare.
Angajaţii muzeului Castelului Corvinilor au dat peste o adevărată comoară în arhivele monumentului istoric. Mii de schiţe realizate de arhitecţii care au lucrat la restaurarea castelului la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX au fost scoase la iveală, după ce au zăcut, unele, pentru mai bine de un secol în arhive.
“Documentele reprezintă planurile de restaurare ale Castelului Corvinilor între anii 1868 şi 1914, după ce castelul fusese mistuit de incendiul de la mijlocul secolului XIX. Sunt schiţe şi planuri de restaurare pentru toate componentele monumentului: ziduri, acoperişuri, curtea exterioară şi perimentrul din jurul Castelului Corvinilor. Sunt extrem de valoroase, de aceea intenţionăm să le inventariem şi să le clasificăm ca bun de tezaur”, a spus arheologul Cristian Roman, din cadrul Muzeului Castelului Corvinilor.
Schiţele realizate de arhitecţii secolelor trecute reprezintă numai o parte din documentele prin care a fost scrisă istoria Castelului Corvinilor. O altă parte a acestora se află la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. Documentele din arhiva castelului vor fi prezentate publicului larg, după ce vor fi examinate de specialişti. De asemenea, ele vor fi puse la dispoziţie ca material ştiinţific pentru cercetătorii şi studenţii interesaţi.
Restaurare de aproape jumătate de secol
În perioada din care datează planurile Castelului Corvinilor, monumentul intrase în cel mai amplu proces de restaurare din istoria de peste 600 de ani. Aceasta după c