Capitalul uman, resursele energetice, fondurile europene, întreprinderile de stat şi un sector bancar care sprijină economia reală sunt soluţiile pentru o creştere economică sănătoasă pe termen lung, consideră Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), într-un discurs ţinut la Bucureşti ci titlul “Eastern Europe and România: The Road Ahead”.
“Aveţi un capital uman extraordinar. Apoi aveţi surse de energie. Gazul nu poate fi extras fără mari investiţii. Există finanţare disponibilă, administraţie ce poate fi eficientizată şi folosită în parteneriat cu Uniunea Europeană”, a spus Lagarde. Ea a mai completat şi că mai e loc de munca în întreprinderile de stat.
Şefa FMI s-a aplecat mai mult asupra sistemului bancar: ea a apreciat că înţelegerile Viena 1 şi Viena 2 au fost de succes, dar că poate e nevoie şi de Viena 3 “pentru că economiile trebuie finanţate”. Lagarde a criticat sistemul financiar pentru că şi-a luat riscuri în lumea produselor financiare, dar nu creditează economia reală.
“În 2008, dezintermedierea financiară era necesară. Acum, finanţarea bancară e dorită de întreprinderi pentru a pune în practică proiectele. Preluarea de risc din anii 2007-2008 ar trebui înlocuită de bănci cu riscul de a finanţa economia reală, în locul produselor financiare”, a spus Lagarde.
Oficialul a mai afirmat că pentru a servi economia, sectorul financiar trebuie reglementat bine şi eficient.
Concomitent, pentru dezvoltare ar mai fi nevoie de îmbunătăţirea mediului de afaceri, nu doar pentru privaţi ci şi pentru stat, prin folosirea fondurilor europene. Ea a mai declarat că şomajul printre tineri este 20%, ceea ce reprezintă “un strigat pentru ajutor”.
Lagarde a folosit şi o expresie românească, “unde-s doi, puterea creşte” pentru a arată că acestea trebuie realizate împreună.