Este supranumit „imparatul Alexander”, are 61 de ani si un caracter considerat impenetrabil. Din 30 iulie 2005, el conduce o institutie comparata deseori cu o adevarata caracatita: National Security Agency (NSA). Agentia a fost creata cu toata discretia posibila in 1952 de presedintele Harry Truman.
De-a lungul timpului, aceasta puternica structura a administratiei americane a devenit o autentica masina de razboi (cibernetic), dotata cu un arsenal de spionaj fara precedent, asa cum o demonstreaza, de altfel, si afacerea Snowden, numele fostului consultant al NSA, care a divulgat unele dintre metodele de supraveghere folosite de Agentie, printre care si sistemul de ascultare PRISM.
Instalata din 1957 la Fort Meade, in statul Maryland, NSA, cel mai mare angajator de matematicieni din Statele Unite, isi desfasoara activitatea intr-un spatiu inchis de 140 de hectare. Institutia dispune, printre altele, de o unitate proprie de pompieri si chiar de propriile sale forte de politie.
Cifrele care invaluie aceasta structura „cu urechi considerabil mai mari” decat cele ale CIA, spre exemplu, sunt vertiginoase. Astfel, Keith Alexander are in subordine 37.000 de angajati – fata de 7.600 la crearea agentiei -, un buget previzional de 4,7 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro) prevazut pentru operatiuni cibernetice in 2014 (bugetul total, secret, este estimat intre 6 si 10 miliarde de dolari) si cel putin 1,7 miliarde de e-mailuri, convorbiri telefonice si alte tipuri de comunicatii interceptate zilnic la nivel mondial. O cifra evocata de Dana Priest si William Arkin, autorii Top Secret America, o vasta ancheta consacrata cresterii spionajului american dupa 2001.
La „centrele de date” din Augusta (Georgia), San Antonio (Texas) si Oahu (Hawai), se adauga imensul complex de stocare a datelor de la Bluffdale (Utah), in curs de constructie. Teor