Cel mai important factor de poluare pentru apele ţării îl reprezintă deşeurile menajere din gospodăriile casnice.
Poluarea mediului este, de departe, una dintre cele mai grave probleme ale societăţii moldoveneşti şi poate deveni un impediment major în parcursul de aderare a ţării la structurile europene. Mai important, situaţia este atât de gravă încât deja este în pericol sănătatea cetăţenilor, cei mai afectaţi de poluarea masivă a apelor, aerului şi solului din întreaga republică.
Fântâni otrăvite
Cel mai important factor de poluare pentru apele Moldovei îl reprezintă deşeurile menajere din gospodăriile casnice. Alţi factori de poluare, enumeraţi de obicei în studiile de mediu, sunt staţiile peco, spălătoriile auto şi fabricile prelucrătoare care nu sunt dotate cu staţii de epurare. Pentru că fenomenul este atât de răspândit se estimează că o treime din populaţia Moldovei consumă apă periculoasă pentru sănătate. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în bazinul râului Bâc. Urmează comunele Durleşti şi Tohatin, unde 90% dintre fântâni sunt infectate cu microbi şi nitraţi. Pe locul trei se situează raioanele Străşeni şi Călăraşi, unde toate fântânile sunt poluate, iar apa din sistem nu este bună pentru consum, deoarece conţine cantităţi periculoase de săruri nocive, spun specialiştii.
Apa care nu mai dă viaţă
Într-o măsură mai mare sau mai mică, apele din toată republica sunt poluate cu nitraţi şi microbi. Dacă vorbim despre apele de suprafaţă, Nistrul şi Prutul sunt râurile cele mai curate din Moldova, nivelul de poluare fiind între slab şi mediu. Însă celelalte râuri, mai mici, au gradul 4 de poluare, cel mai înalt posibil. Cum spuneam, de departe, râul Bâc ocupă prima poziţie în clasamentul celor mai murdare râuri din republică. De ani buni Bâcul este un râu mort, în care nu trăieşte nicio vietate, iar cea mai poluată porţiune de râu e