Mihai Pop, manager în departamentul de asistenţă în tranzacţii al Ernst&Young (EY) România, spune că investitorii interesaţi de achiziţii au pus Europa de Est pe plan secundar, acum interesul fiind în zona Pacificului, iar dintre pieţele emergente, America Latină şi Africa oferă randamante superioare şi pieţe în creştere.
„Din raportul realizat de EY, Capital Confidence Barometer, reiese că principalele ţinte de investiţii la nivel global sunt China, India, SUA şi Canada, din zona Asia-Pacificul de Nord, şi Brazilia - singura piaţa din top dintr-o altă regiune”, a spus Mihai Pop.
O analiză a ZF arată că în primele cinci luni din acest an piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A – mergers & acquisitions) a fost de peste 330 mil. euro (dacă se iau în calcul numai tranzacţiile cu firme), când s-au semnat 20 de deal-uri. Preluarea realizată de Lukerg Renew devine cea mai mare tranzacţie din acest an (dacă se iau în calcul numai deal-urile realizate de companii), în condiţiile în care următoarea în top este preluarea a 15 magazine Bricostore de către britanicii de la Kingfisher. Surse citate de Bloomberg afirmă că valoarea tranzacţiei se ridică la aproximativ 75 milioane de euro în condiţiile în care Bricostore avea şi credite de rambursat.
Despre piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, Pop spune că semnalele sunt contradictorii, deoarece pe de o parte fondurile deinvestiţii şi-au limitat expunerea, iar pe de altă parte există jucători strategici cu interese pe piaţa locală.
„Prima jumătate a acestui an a adus câteva schimbări în piaţa tranzacţiilor, însă modificările au fost de ambele părţi ale balanţei. Pe de o parte, în domeniul energiei regenerabile întreaga piaţă a cunoscut doar câteva tranzacţii, iar interesul a scăzut semnificativ pentru proiectele în dezvoltare. De altfel, cea mai notabilă tranzacţie, între Vestas şi Lukerg, a avut la bază un