Una din marile reuşite ale campaniei Verde pentru Bicilete, poate cea mai puternică şi de succes campanie civică demarată la Timişoara, a fost deschiderea pieţelor centrale pentru biciclişti
Hotărârea prin care bicicliştii erau amendaţi de Poliţia Locală dacă erau prinşi pedalând în Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Victoriei, strada Alba Iulia şi strada Ştefan cel Mare, a apărut în anul 2007, amenda fiind între 500 şi 1.000 lei. Ca pedeapsă, poliţiştii obişnuiau să desfacă supapele de la roţi, ca cei care au îndrăznit să pedaleze în centru să se înveţe minte.
În urma presiunilor exercitate de comunitatea bicicliştilor, din ce în ce mai numeroasă – Timişoara având astăzi mai mulţi biciclişti pe cap de locuitori din România, consilierii locali au decis să lase liber bicicliştilor, după modelul oraşelor civilizate din Europa.
În primavera anului 2011, înainte ca bicicliştii să primească verde pentru pedalarea în zona centrală, Adevărul de Seară Timişoara a demaarat o campanie de susţinere a ideii.
Era anul în care deja existau aproape 10.000 de numere verzi eliberate de Verde pentru Biciclete. La aceea vreme, s-a reuşit amenajarea a aproximativ 50 de kilometri de piste pentru biciclete în Timişoara, iar următorul pas era deschiderrea pieţelor centrale şi pentru biciclişti.
De-a lungul campaniilor, numeroase personalităţi ale oraşului s-au alăturat amatorilor de pedalat pe două roţi. Aceştia susţineau şi ideea de a pedala liberi prin centrul istoric. Aceast demers a revenit, astăzi, în actualitate după ce primarul Nicolae Robu s-a decis să interzică din nou pedalatul în zonele pietonale.
Redăm mai jos opiniile unor personalităţi, care au susţinut campania de a pedala liber în centrul oraşului, în 2011.
„Trebuie controlat mersul pe bicicletă în pieţele publice. Merg cu bicicleta de