Peste 1.000 de tineri absolvenţi de bacalaureat au trecut ieri pragul Academiei de Studii Economice (ASE) în primele ore ale dimineţii pentru a se înscrie la concursul de admitere pentru unul dintre cele 2.800 de locuri la studiile de licenţă.
La fel ca în anii trecuţi, există în continuare tineri care vor să devină economişti, dar care încă nu ştiu cine este ministrul economiei pentru că „la câte schimbări s-au făcut în politică în ultimul timp, e greu să ţii pasul cu noile numiri“ şi care nu au un „role model“ din business pe urmele căruia ar vrea să calce.
Totuşi, sunt mai realişti în ceea ce priveşte salariile pe care ar urma să le primească la primul loc de muncă. Dacă în urmă cu trei sau patru ani cei care abia intrau pe porţile ASE nu se gândeau să lucreze pentru un salariu mai mic 500 - 800 de euro net la absolvire, în prezent aşteptările lor salariale pleacă şi de la 1.000 de lei pe lună (220 euro).
„M-am orientat spre ASE pentru că am auzit că facultatea pe care o voi bifa ca primă opţiune mă va ajuta să îmi găsesc mai uşor un loc de muncă într-o bancă sau, eventual, la Bursa de Valori. Sunt conştient însă că la un prim job nu aş putea obţine un salariu mai mare de 1.000-1.500 de lei, mai ales că am de gând să mă angajez din anul doi de studii“, a spus ieri dimineaţă Bogdan, un tânăr de 19 ani din Bucureşti, care a obţinut media 9 la bacalaureat. El vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale şi, spre deosebire de alţi tineri prezenţi la înscrieri, ştie cine este ministrul economiei, că fostul ministru al transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupţie. De asemenea, spune el, îl are ca model pe omul de afaceri Dinu Patriciu. „Ştiu că în ultima perioadă (Dinu Patriciu – n.red.) nu a fost foarte inspirat în afaceri şi că lucrurile nu au mers cum a plănuit, dar