Oficialii CNAS vor apela la autorităţile locale dacă medicii de familie nu vor dori să-şi cumpere singuri cititoarele de carduri. O parte dintre banii economisiţi prin implementarea cardului se vor întoarce la doctori, anul viitor. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
În două săptămâni, vor ieşi de sub tipar primele 200.000 de carduri, iar până la sfârşitul anului, vor fi gata 7,5 milioane. E tot ceea ce pot promite autorităţile, în acest moment, mai departe totul desfăşurându-se sub semnul „dialogului” şi al „negocierilor”. În 2013, nu a fost prevăzut un buget pentru distribuirea cardurilor şi achiziţionarea cititoarelor, iar singura soluţie ca documentele să intre în posesia asiguraţilor ar fi ca medicii de familie să facă asta de bunăvoie. Cu promisiunea că, de la anul, banii economisiţi prin folosirea cardului şi combaterea fraudei li se vor întoarce.
Riscul expedierii prin poştă
Primul lot de carduri este destinat locuitorilor judeţului Arad. Iniţial, documentele vor fi păstrate la CNAS sau la casa judeţeană, urmând să intre în posesia asiguraţilor doar în momentul în care oficialii vor ajunge la un acord privind soluţia de distribuire şi atunci când pe piaţă vor apărea primele cititoare, conform specificaţiilor tehnice impuse de CNAS.
Cea mai practică şi economică soluţie de distribuţie este cea prin medicii de familie, care oricum vor fi obligaţi să le inscripţioneze cu datele pacientului. Celelalte două modalităţi de distribuţie vehiculate de-a lungul timpului (prin poştă sau prin casele teritoriale de sănătate) implică mai multe costuri şi birocraţie.
„E nevoie de medicii de familie oricum pentru a inscripţiona aceste carduri. În plus, ar mai trebui doar să le desigileze, să le înmâneze pacientului şi să îl pună să semneze de predare-primire. De ce să cheltuim milioane de euro pe servicii poştale, iar 25% dintre documente să se întoarcă, pentru c