În ciuda zâmbetelor şi a laudelor adresate oficial, membrii FMI nu sunt mulţumiţi de felul în care guvernarea USL şi-a îndeplinit sarcinile trasate şi vor impune directive mai dure, prin noul acord. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Săptămâna aceasta încep discuţiile dintre partea română şi oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în vederea semnării unui nou acord de tip preventiv. Adică, banii vor fi puşi deoparte, astfel încât România să îi poată folosi, dacă va avea nevoie de ei. Însă, deşi au anunţat că România a încheiat cu succes ultimul acord, oficialii FMI nu sunt mulţumiţi de modul în care autorităţile de la Bucureşti s-au achitat de sarcini.
Reproşurile FMI
„Reprezentanţii fondului sunt foarte nemulţumiţi de rezultatele mixte obţinute pe marginea ultimului acord, de întârzierile grave în rezolvarea arieratelor, de restructurarea companiilor de stat, de furtul care se deschide în zona acestor societăţi, de nerecuperarea datoriilor statului”, ne-au declarat surse apropiate de negocieri.
Spre exemplu, a fost desemnat un câştigător al licitaţiei pentru preluarea CFR Marfă în urmă cu 3 săptămâni, numai că nici până acum nu s-a semnat contractul. În aceste condiţii, semnarea noului acord va fi condiţionată de asumarea unor reforme potenţial mai dure de către guvernul USL.
În plus, statul trebuie să îşi canalizeze eforturile financiare pentru a valorifica resursele energetice. „Surse foarte valoroase de energie nu sunt exploatate în prezent. Acestea pot fi valorificate prin folosirea eficientă a fondurilor disponibile”, a explicat directorul general al FMI, Christine Lagarde, în cadrul unei conferinţe susţinute ieri la BNR.
Banul public, cheltuit cu cap
Totodată, şefa FMI a precizat clar că banul public trebuie folosit cu chibzuinţă, adică să fie cheltuiţi acolo unde este necesar. Printre domeniile care ar trebui să beneficieze