Devenită doar o formalitate odată ce liceele nu mai organizează examene proprii, admiterea la liceu s-a încheiat ieri la Buzău cu repartizarea computerizată. Altfel spus, toţi absolvenţii de şcoală generală, inclusiv cei cu medii de 3 la Evaluarea Naţională, au fost poftiţi, precum pasagerii în vagoane, la câte un liceu.
Momentan toată lumea este fericită: directorii că li se ocupă locurile la licee, elevii că nu rămân pe drumuri şi nimeni pare să se gândească la emoţiile de peste patru ani, atunci când elevul de media 3 trebuie să devină un liceean onorabil care ia măcar 5 la Bac pentru a nu strica prestigiul instituţiei de învăţământ.
Aşa se face că o privire aruncată pe statisticile admiterii de la Buzău relevă, pe de o parte, un liceu la care cea mai mică medie de admitere a fost 9,54 (Colegiul B. P. HASDEU), iar pe de altă parte unul care a admis un candidat cu media 3,64 (Liceul Tehnologic „V. Frunză” din Rm. Sărat).
În judeţul Buzău au fost repartizaţi 3.125 de candidaţi, alţi trei rămânând pe dinafară. Este vorba despre două eleve din Buda şi una din Cătina, care nu au completat suficiente opţiuni pe fişă. Dintre cele 4.002 locuri disponibile în toate liceele din judeţ, după repartizare au rămas neocupate 877.
Interesant de urmărit este şi care a fost opţiunea celor mai buni absolvenţi de gimnaziu. Mai exact dintre cei 14 buzoieni care au media de absolvire 10 curat (media 10 în anii de gimnaziu plus media 10 la Evaluarea Naţională), zece au ales Colegiul HASDEU. Şase dintre ei au fost admişi la Matematică-Informatică, unul la Filologie şi trei la Ştiinţele Naturii.
De asemenea, alţi trei buzoieni cu 10 pe linie au devenit elevi ai Liceului Radu Vlădescu din Pătârlagele, iar unul al Liceului N. IORGA din Nehoiu.
Aşa cum era de aşteptat, Colegiul HASDEU conduce în topul liceelor cu cele mai mari me