Şi în judeţul Buzău, terenurile agricole au început să se scumpească, săptămâna trecută fiind înregistrată prima tranzacţie în care un hectar, situat în intravilanul municipiului, a fost vândut cu 5.000 de euro. „Un record pentru judeţ”, au afirmat agenţii imobiliari.
De altfel, ofertele de vânzare a loturilor mari şi compacte de teren arabil au urcat la 5.600 de euro/ha în Mărăcineni, 5.300 de euro/ha în Cioranca sau la 5.000 de euro în zona Stâlpu. Acestea sunt însă cereri maximale, iar valoarea tranzacţiei poate fi ceva mai redusă. Oricum, într-un top naţional al preţurilor medii, Buzăul se plasează pe locul trei, cu 2.350 de euro/hectar.
Criteriul care dictează preţul
Cele mai bune tranzacţii, spun agenţii imobiliari, sunt determinate de gradul de comasare, de o documentaţie clară, de calitatea solului, istoricul agricol şi de prezenţa canalelor de irigaţii.
Terenurile arabile s-au scumpit anual cu 17%, după aderarea României la Uniunea Europeană, iar trendul va continua. „La începutul anilor 2000, preţurile stagnau, dar între 2004 şi 2005 au crescut cu 200% în aşteptarea intrării României în Uniunea Europeană. Astfel, de la o medie de 900 de euro/ha în 2004, preţurile au ajuns la 1.400 euro/ha în 2008, iar de atunci au continuat să urce cu peste 17% de la an la an”, arată reprezentanţii companiei britanice Mintridge International, una dintre cele mai mari societăţi europene de administrare a terenurilor agricole, prezentă şi în România.
În opinia acestora, valoarea terenurilor depinde fundamental de gradul de comasare. Adică un metru pătrat dintr-un lot mic, deţinut individual, valorează de patru ori mai puţin decât metrul pătrat dintr-un bloc de teren consolidat, viabil din punct de vedere economic. „Consolidarea terenurilor se realizează în cazul în care mai multe loturi mici de teren sunt cumpărate şi comasate î