-AA+A
„anOnimus” şi gândurile penitenciare foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNPe scena Sinagogii s-a derulat luni, de la ora 18.00, povestea spusă de trupa de teatru „anOnimus”, formată din Ioan Amarghioalei, Horia Boldan, Bogdan Cimpoae, Mihai Eduard Dumitrean, Alexandru Eugen, Lorinczi Pal, Valter Zoltan şi Ivan Who, persoane private de libertate, încarcerate în Penitenciarul Bistriţa.
Spectacolul s-a numit „Trişez cu viaţa când se întrerupe sonorul” şi aparţine Asociaţiei „Argument”, condusă de Camelia Toma, regizorul spectacolului, care a valorificat texte de Cristian Popescu şi Matei Vişniec, de asemenea însemnări ale unora dintre persoanele private de libertate, care au luat parte la atelierul de scriere dramatică „Deţinuţi de hârtie”, coordonat de poetul Claudiu Komartin.
Când lucrează sau doar stau de vorbă, deţinuţii se gândesc la cei de acasă, reflectează la viaţa lor de după gratii şi mai ales la ce vor face după ce ies.
Pe parcursul spectacolului, au fost exprimate gânduri despre ceea ce înseamnă pedeapsa; un deţinut simţea că pentru fapta lui rea au fost pedepsiţi cei rămaşi acasă, care se gândesc continuu la el şi suferă; altul retrăia momentele întâlnirii de la vorbitor sau încerca să prevadă reacţiile aparţinătorilor la viitoarea întâlnire permisă de lege; un altul se gândea la profesiunea pe care o va practica sau la respectul pe care trebuie să-l acordăm aproapelui etc.
Actorii au jucat foarte bine pentru condiţia lor de amatori, unii dintre ei apucă să joace doar câteva spectacole şi se eliberează, efectivele schimbându-se continuu. Cert este că pentru aceste spectacole Camelia Toma lucrează îndeajuns cu oamenii din recluziune şi în acelaşi timp face şi un fel de terapie prin teatru, care, iată, ne foloseşte şi celor de „dincoace” de gratii.
Spectacolul a fost aplaudat de sala p