OMAGIU La cinci luni de la moartea fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, şi în preajma datei când acesta ar fi împlinit 55 de ani, soţia a decis că viaţa fostului baron local PSD merită să fie subiect de film
„Primarul guvizilor“ este titlul filmului în care, timp de 45 de minute, este prezentată mărirea şi decăderea lui Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului şi, totodată, cel care se autoproclamase „primul capitalist din comunism“.
Cuvântul „guvizi“ folosit în titlu este expresia utilizată de Sechelariu atunci când se referea la locuitorii Bacăului. CD-ul cu filmul a fost dăruit prietenilor şi celor apropiaţi familiei Sechelariu, dar a fost distribuit şi împreună cu ziarul patronat de soţia fostului edil, alături de un supliment dedicat în totalitate lui Dumitru Sechelariu.
În film, controversatul primar al municipiului Bacău, îndrăgit de unii şi hulit de alţii, este prezentat pătimaş, vulcanic, sentimental, uneori vulgar, alteori melancolic.
Filmul începe cu Sechelariu ieşind din clădirea Primăriei, în noaptea în care a pierdut alegerile, cu panglica de primar în mână şi cu tabloul tatălui său pe care îl ţinuse până în acel moment în biroul de edil. Se urcă în jeepul său şi se plimbă noaptea pe străzile oraşului. În tot acest timp, face un monolog către tatăl său, monolog în care îşi pune zeci de întrebări. Principala nedumerire este unde a greşit ca să ajungă să fie hulit de mii de băcăuani.
„Primarul guvizilor“ a fost făcut pe baza mărturiilor celor care l-au cunoscut, ale prietenilor, ale foştilor angajaţi, iar montajul a fost realizat de angajaţii unei televiziuni centrale. În plus, monologul interior şi gândurile lui Sechelariu au fost interpretate de actorul Adrian Găzdaru, directorul Teatrului „Bacovia“.
Nici nu mi-a plăcut, nici nu mi-a desplăcut să interpretez vocea lui Dumitru Sechelariu. Acesta este s