Da, a fost copil şi Lenin. Da, a fost şi el şcolar. Şi în geanta lui pe vremuri a purtat abecedar.” Da, a fost student şi Iurie Leancă, da, a fost şi el peste hotare la studii, dar iată că se pare că a uitat.
Vestea că premierul R. Moldova vrea ca studenţii basarabeni plecaţi la studii în România să se întoarcă după şase luni de unde au pornit a căzut ca un trăsnet pentru cei dornici de a face studii peste Prut. Argumentul demnitarului este că „majoritatea celor care pleacă la studii în România nu se mai întorc în ţară”.
Unde greşeşte premierul? În primul rând, dacă R. Moldova doreşte să devină stat european, nimeni nu are dreptul să limiteze posibilitatea de opţiune a cetăţenilor săi, în acest caz - a elevilor şi a părinţilor lor. Dacă vor să plece în România sau în oricare altă ţară europeană, sunt liberi să o facă. Or, asta nu e treaba guvernului de la Chişinău! În al doilea rând, tinerii basarabeni nu pleacă în România exclusiv pentru studii, ci pentru a acumula experienţă europeană, a-şi deschide orizontul, a profita de oportunităţile academice şi profesionale, inclusiv bursele europene pentru continuarea studiilor post-universitare. Să recunoaştem, oportunităţile din România nu se găsesc nici pe departe în R. Moldova! În al treilea rând, majoritatea studenţilor basarabeni îşi iau cetăţenia română, deci rămân... acasă, adică în România, care este şi ţara lor! E dreptul lor să aleagă. Prerogativă stipulată, de atfel, în Constituţia R. Moldova!
Să zicem că premierul are, totuşi, dreptate şi că sarcina lui este să ţină tinerii şi forţa de muncă în republică. Dacă ar fi aşa, atunci să ne aşteptăm ca la viitoarea şedinţă de guvern să propună Moscovei introducerea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova? Sau, mai mult, să ceară Bruxellesului întreruperea oricăror negocieri pentru regimul liberalizat de vize? Se ştie că forţa noastră de muncă pleacă şi se st