În sfârşit, gata cu emoţiile! Au încheiat cursurile clasei a opta, au dat examenele de admitere, după care au urmat zile cu nervii întinşi la maximum în aşteptarea rezultatelor repartizării computerizate. Absolvenţii de gimnaziu au aflat, la începutul acestei săptămâni, unde vor fi boboci. Bătaie cruntă a fost pe cele mai tari zece şcoli din ţară, unde cea mai mică medie de intrare a fost... 9,56!
Să ajungi la o şcoală de top nu e deloc lucru uşor. “Trebuie să înveţi constant, pe parcursul tuturor anilor de studiu, nu să te trezeşti înainte de examen că ai tone de cărţi de citit! Îngrăşatul porcului în ajun e un mit, care nu ţine niciodată dacă vrei să faci performanţă”, ne-a declarat Petru Aniculoesei, imediat după petrecerea de încheiere a cursurilor la Colegiul Ion Neculce, unde a încheiat gimnaziul. Este una din şcolile cotate ca fiind foarte bune din Capitală, de pe băncile căreia an de an ies elevi de elită. Este şi cazul lui Petru, care ştia, încă de atunci, cât este de pregătit şi că va ataca unul din cele mai bune licee din Bucureşti. Şi s-a ţinut de cuvânt! Cu media finală de 9,81 pe care a obţinut-o putea să intre oriunde, dar a ales cel mai bun liceu din ţară: Colegiul Naţional Sfântul Sava, unde cea mai mică medie de intrare a fost 9,77!
Jumătate dintre elevi au ales umanul
Potrivit Ministerului Educaţiei, 145.392 de absolvenţi ai claselor a VIII-a, reprezentând 99,65 la sută din totalul lor, au fost repartizaţi computerizat în învăţământul liceal, luni, conform uneia dintre opţiunile exprimate pe fişele de admitere. Dintre aceştia, 74.849 (51,48%) au ales filiera teoretică, iar 70.543 (48,52%), filiera tehnologică. Admiterea în cifre 271 de elevi au intrat la liceu cu media 10 27 absolvenţi de 10 sunt din Bucureşti 16 opţiuni a ales, în medie, fiecare elev 504 candidaţi nu au putut fi repartizaţi, pentru că nu au completat suficiente opţi