Şomajul va rămâne la cote ridicate în economiile dezvoltate cel puţin până la finele anului viitor, cele mai afectate categorii sociale fiind tinerii şi muncitorii necalificaţi, cu disparităţi tot mai largi între ţări, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Astfel, OCDE anticipează că rata medie a şomajului din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei se va menţine la aproape 8% până la finele anului viitor, cu un total 48 de milioane de şomeri.
Raportul subliniază că, în timp ce şomajul este în scădere în economii solide ca SUA sau Germania, alte state sunt deja într-o situaţie dificilă şi se vor confrunta în continuare cu extinderea fenomenului.
Astfel, dacă rata şomajului va scădea în SUA de la 7,6% în prezent la sub 7% la sfârşitul anului viitor, iar în Germania de la 5,3% la mai puţin de 5%, celelalte ţări din Europa vor înregistra în cel mai bun caz stagnarea şomajului. În Franţa şi Italia, şomajul va urca uşor, la 11%, respectiv 12,5%, în timp ce Spania şi Grecia vor înregistra la sfârşitul anului 2014 rate de aproape 28%, anticipează OCDE.
"Cicatricile sociale ale crizei sunt departe de a se fi vindecat. Multe dintre ţări continuă să se lupte cu un şomaj ridicat, persistent, mai ales în rândul tinerilor", comentează secretarul general al OCDE, Angel Gurria, într-un comunicat transmis marţi.
Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 60% în Grecia, 55% în Spania sau 40% în Italia şi Portugalia, faţă de o medie europeană de sub 25%.
Raportul OCDE relevă că efectele crizei, precum pierderea locurilor de muncă şi scăderea veniturilor, au avut cel mai mare impact la nivelul angajaţilor necalificaţi şi gospodăriilor cu venituri mici. În statele emergente, rata şomajului a fost influenţată în mai mică măsură de criză, dar multe persoane au rămas captive pe locuri de muncă p